Jdi na obsah Jdi na menu
 


Včelí produkty

dscf2526.jpgMed

Med květový
Je to med, který je složen z jednoduše štěpitelných cukrů, zejména glukozy a fruktozy.
V medu můžeme najít mnoho aromatických složek, částečky pylu apd.
Krystalizace květových medů je dána množstvím glukozy, která dokáže v medu tvořit drobné krystalky. Můžeme se také setkat s květovými medy, které glukozu takřka neobsahují (med akátový).

Krystalizace medu je přirozený proces. U květových medů je to známka kvality!!!!!

Med pastovaný

Jedná se o med květový v němž byla narušená přirozená krystalizace za pomoci hnětení.
Příprava takového medu spočívá  v tom, že obsah nádoby s medem 2 krát denně po dobu 6-7 dnů zahněteme nerezovým hnětákem.

Med smíšený
Složení: skládá se z části medovicového a z části květového medu. Poměr medů může být různý. 
 

Med medovicový
Obsahují více fruktozy a dextrinů i minerálních látek. Hnědá barva je dána tím, že mšice napichují části stromů a sají mízu, ta je nahnědlá. Včely výměšky mšic sbírají a zpracovávají na med
Tento med nebývá každý rok, většinou se roky s výskytem medovicového medu střídají (namnožení škůdců medovice)
Je velice žádaný u zákazníků, proto jeho realizační cena bývá vyšší.

Charakteristika medů v roce 2011

Med květový: velmi chuťově bohatý med (trnky, jabloně, třešně, řepka).
Med smíšený: při vytáčení byl cítit po eukaliptu, myslím si, že v medu je vysoké zastoupení lipového medu
Med medovicový (lesní): bohužel, holky nenanosily.........
Med cementový: je to med, který se občas vyskytuje, na mém stanovišti včelstev v menší míře každý rok. Tento med se spotřebiteli neprodává. Krystalizace medu bývá už v plástech.
Využítí takového medu je do medoviny.....

Charakteristika medů v roce 2012

Med květový: v tomto roce byl med obdobný jako v roce předchozím, podíl řepkového medu byl nulový (řepka nebyla v doletu včel) Myslím si, že v medu bylo vysoké zastoupení kaštanů.

Med smíšený: při výtáčení jsem si myslel,že jsem vytočil typický lesní med. Po dvou týdnech se tento med ukázal jako smíšený, avšak s vysokým podílem lesního medu. Barva a chuť byla nevšední.

Med medovicový: viz popisek výše. dscf2525.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Charakteristi medů v roce 2013:
V tomto roce byla sůška na med velice skoupá. Proběhlo pouze jedno medobraní. Med v tomto roce byl smíšený chut byla znamenitá. Pozdější med byl bohužel melecitozní (zatuhnutí v plástech)